ျပည့္၀ဆီျဖစ္ေသာ စားအုန္းဆီသည္
က်န္းမာေရးအတြက္မသင့္ေတာ္ေၾကာင္း လူတုိင္းသိရွိၾကသည္။ သို႔ေသာ္
ထိုမသင့္ေတာ္ေသာ စားအုန္းဆီကိုသာ လူအမ်ားစု စားသုံးေနၾကရၿပီး လုိအပ္သည္ထက္
ပို၍က်န္းမာေရး မထိခိုက္ေစရန္သာ မိမိကုိယ္မိမိ ဂ႐ုျပဳၾကရမည္ျဖစ္သည္။
ျပည္တြင္းအတြက္ တစ္လလွ်င္ စားအုန္းဆီတန္ခ်ိန္ ႏွစ္ေသာင္းခဲြမွ သုံးေသာင္းခဲြအထိ တင္သြင္းရၿပီး အျခားႏုိင္ငံမ်ားနည္းတူ ကမၻာ့စားအုန္း စုိက္ပ်ဳိးေရာင္းခ်မႈ အမ်ားဆုံးျဖစ္သည့္ မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏုိင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းေနသည္။ ထို႔ျပင္ စားအုန္းဆီႏွင့္ အျခားဆီမ်ားကို အိႏိၵယ၊ တ႐ုတ္၊ အီးယူ အပါအ၀င္ ႏုိ္င္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း တင္သြင္းအသုံးျပဳေနၾကရသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ျမန္မာလူထုတုိင္း မျဖစ္မေန အသုံးျပဳေနသည့္ အရာျဖစ္ၿပီး ယခင္အစိုးရလက္ထက္က စားအုန္းဆီတင္သြင္းမႈအား
ကုမၸဏီတစ္ခုတည္းကသာ လုပ္ကိုင္ၿပီး ထုိကုမၸဏီမွသာ ေစ်းကြက္အတြင္း ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ခဲ့သည္။
စားအုန္းဆီသည္ အဆင့္ဆင့္သန္႔စင္သည့္ အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အတန္းအစားႏွင့္ ေစ်းႏႈန္းသတ္မွတ္ခ်က္မ်ားရွိရာ အစိုးရလက္ထက္တြင္ ပိုမိုအရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ ဆီမ်ားတင္သြင္းႏုိင္ရန္ စားအုန္းဆီတြင္ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား၏ သတ္မွတ္ခ်က္မ်ား ပိုမိုတုိးျမႇင့္လုိက္ေၾကာင္း ဆီတင္သြင္းသည့္ ကုမၸဏီမ်ားကေျပာသည္။
လြန္ခဲ့သည့္ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ခန္႔မွစ၍ တစ္ဦးတည္းတင္သြင္းခြင့္မျပဳေတာ့ဘဲ စားအုန္းဆီတင္သြင္းခ်င္သည့္ ကုမၸဏီမ်ားအား အမ်ားပိုင္ခြင့္ျပဳေပးခဲ့ရာ ယခုအခ်ိန္တြင္ ကုမၸဏီ ၁၅ ခုခန္႔က တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနၿပီး ယခင္က စားအုန္းဆီထက္ အရည္အေသြးပိုင္းဆုိင္ရာမ်ား တုိးတက္လာေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းဆုိင္ရာလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ေျပာၾကားၾကသည္။
“အရင္တုန္းက ဆီကေတာ့ ႐ိုး႐ိုးၾကည့္လုိက္တာနဲ႔ကုိ အေရာင္ကသိသာတယ္။ စစ္စရာမလိုဘူး။ အညံ့ေတြမ်ားေနတယ္။ အခုကေတာ့ မတူေတာ့ဘူး။ အမ်ားတင္သြင္းခြင့္လည္း ေပးထားေတာ့ ပိုေကာင္းလာတယ္”ဟု ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားအုန္းဆီမ်ားအား လစဥ္ဓာတ္ခဲြစစ္ေဆးေနသည့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
ယခုေစ်းကြက္အတြင္း တင္သြင္းျဖန္႔ခ်ိေနသည့္ စားအုန္းဆီတြင္ ယခင္က မႈန္၀ါးႏႈန္း (Cloud Point) ၁၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွ ယခု ၈ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္အထိ သတ္မွတ္ထားသည့္အတြက္ ပိုမိုၾကည္လင္လာသည့္အျပင္ ခဲသည့္အပူခ်ိန္သတ္မွတ္ခ်က္ကုိလည္း ျမင့္ထားသည့္အတြက္ ယခင္ခဲသည့္အပူခ်ိန္တြင္ အလြယ္တကူ မခဲႏုိင္ေၾကာင္းသိရသည္။
“အရင္ကသြင္းခဲ့တဲ့ စားအုန္းဆီထက္ အခုသြင္းေနတဲ့ စားအုန္းဆီက တစ္တန္ကို ေဒၚလာ ၂၀ ကေန ၂၅ ေလာက္အထိ ကြာတယ္။ ေစ်းကြာတဲ့အတြက္ ပိုအဆင့္ဆင့္ သန္႔စင္ထားတဲ့ဆီေတာ့ ျဖစ္တာေပါ့”ဟု စားအုန္းဆီတင္သြင္းေနသည့္ Wilmar Trading Pte Ltd. မွ ဦးထြန္းျမင့္ကေျပာသည္။
“ဒါေပမဲ့ အဲဒါက အျမင္တစ္ခုပါပဲ။ အရင္ထက္ ပိုၾကည္တယ္။ လြယ္လြယ္နဲ႔ မခဲေတာ့ဘူးေပါ့။ အထဲမွာပါတဲ့ အရာေတြကေတာ့ မေျပာင္းလဲပါဘူး”ဟု ဦးထြန္းျမင့္ကဆက္လက္ေျပာသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြင္း ပမာဏမ်ားစြာ ေရာက္ရွိသြားသည့္အခါ ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းျဖစ္ပြားမႈကို မ်ားေစေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႕အစည္းမ်ားကဆိုၿပီး ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားျခင္း စသည့္ေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
သင့္ေတာ္ေအာင္ စနစ္တက် သန္႔စင္ထုတ္လုပ္ထားေသာ စံခ်ိန္မီစားအုန္းဆီမ်ားတြင္ပင္ ျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ အေျခအေနတြင္ အေရာအေႏွာမကင္း၊ စံခ်ိန္မမီစားအုန္းဆီမ်ားက နဂိုအေျခအေနထက္ ပိုမိုဆိုး၀ါးေစမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ပါေမာကၡေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္ လုိအပ္ေသာ အဓိကအာဟာရႀကီး သုံးခုအနက္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အားအင္(ကယ္လိုရီ)ကိုေပးၿပီး မရွိမျဖစ္ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ႏွင့္ ဆဲလ္နံရံမ်ား တည္ေဆာက္ရာတြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည္။
ထုိသို႔မျဖစ္မေန အသုံးျပဳရသည့္ ဆီသည္ ပုံမွန္ထက္မ်ားျပားျခင္း၊ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္အရာမ်ား ပါ၀င္မႈမ်ားျပားျခင္းမွတစ္ဆင့္ ေနာက္ဆက္တဲြေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည့္အတြက္ ဂ႐ုျပဳစားသုံးၾကရန္ သတိေပးျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းျဖစ္သည္။
ေနာက္ဆက္တဲြ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာျခင္းသည္ ကိုလက္စထေရာလ္ႏွင့္ ျပည့္၀ဆီတို႔သည္ ေသြးတြင္းရွိ မေကာင္းေသာ အဆီပမာဏကို ျမင့္တက္ေစၿပီး မျပည့္၀ဆီ အမ်ဳိးအစားသည္ ထိုအဆီပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းျဖစ္၍ ျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္မေကာင္းဘဲ မျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္သည္ဟု ဆုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
စားသုံးဆီတြင္ ဓာတုေဗဒဖဲြ႕စည္းပုံေပၚ မူတည္ၿပီး အပူခ်ိန္တစ္ခုတြင္ ခဲလြယ္သည့္ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ ခဲေလ့မရွိသည့္ မျပည့္၀ဆီတို႔ရွိၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ မျပည့္၀ဆီအမ်ဳိးအစားထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ ပဲဆီသည္ ျပည္တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ႏုိင္ေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာသည့္ စားအုန္းဆီေစ်းကြက္အား လုံး၀မတိုးႏုိင္သည့္အတြက္ ျပည္တြင္းရွိ ဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားမွာ ရပ္ဆုိင္းလုနီးပါးအထိ ျဖစ္ေနသည္မွာ ႏွစ္ၾကာျမင့္ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စားအုန္းဆီေစ်း သက္သာျခင္းသည္ ၀ယ္လိုအားျမင့္ေစရန္အတြက္ အဓိကဆြဲေဆာင္မႈတစ္ရပ္လည္းျဖစ္ၿပီး ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္ စားအုန္းဆီႏွင့္ ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီေစ်းႏႈန္းသည္ ႏွစ္ဆမွသုံးဆအထိ ကြာျခားေနသည့္အျပင္ စားအုန္းဆီသည္ အေၾကာ္ခံျခင္း၊ ေရရွည္အသံုးခံျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ပိုမိုလူႀကိဳက္မ်ားသည္။
ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီႏႈန္းျမင့္မားေနသည့္အတြက္ လက္လွမ္းမီသည့္သူ အလြန္နည္းပါးၿပီး ပဲဆီအား ပိုမိုလက္လွမ္းႏိုင္ရန္ ေစ်းႏႈန္းကြာဟခ်က္ နည္းပါးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းသည္လည္း နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဧရာ၀တီေျမပဲဆီမွ ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
“အခုအခ်ိန္မွာ ေစ်းႏႈန္းခ်ေရာင္းတယ္ဆိုရင္ေတာင္ ကုန္ၾကမ္း၀ယ္ရတဲ့အေနအထားအရ ဘယ္လိုမွ ကြာျခားခ်က္ ငါးရာ၊ တစ္ေထာင္အထိေတာင္ ခ်လို႔မရဘူးျဖစ္ေနတယ္။ အဲဒီေတာ့ ပဲဆီကို ေစ်းလည္းသက္သာ ကိုယ့္အတြက္လည္းက်န္ေအာင္ ပဲဆီနဲ႔စား အုန္းဆီနဲ႔ ေရာေရာင္းရတာေတြလည္း ရွိတယ္”ဟု ေျမပဲဆီေရာင္းခ်သူတစ္ဦးက သူ၏အခက္အခဲကိုေျပာသည္။
ႏိုင္ငံအမ်ားအျပားတြင္ စားအုန္းဆီသံုးစြဲေနၾကေသာ္လည္း ျပည္တြင္းတြင္ တရားမ၀င္လမ္းေၾကာင္းမ်ားမွ ၀င္ေရာက္လာသည့္ မည္သည့္ဆီအမ်ဳိးအစားႏွင့္မွ် ကိုက္ညီမႈမရွိသည့္ ဆီအေရာမ်ားအား ျပန္လည္ျပဳျပင္ထားေသာဆီမ်ား ၀င္ေရာက္ေနျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ယခင္ကတည္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိသည့္အေျခအေနတြင္ ပိုမိုဆိုးရြားေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား တုိးပြားလာႏိုင္သည့္အတြက္ တိက်ေသာ စစ္ေဆးအေရးယူမႈမ်ားျဖင့္ ကာကြယ္တားဆီးရမည့္အေျခအေနျဖစ္သည္။
ပုံမွန္၀င္ေငြရွိသူမ်ားအတြက္ ေစ်းသက္သက္သာသာျဖင့္ရႏိုင္ေသာ၊ တြက္ေျခကိုက္ေစေသာ၊ ေစ်းသက္သာသည့္ အရာမ်ားအား သေဘာက်ေသာ္လည္း သတိရွိရွိ၊ ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ျဖင့္ စားသံုးၾကရန္ ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
ျပည္တြင္းအတြက္ တစ္လလွ်င္ စားအုန္းဆီတန္ခ်ိန္ ႏွစ္ေသာင္းခဲြမွ သုံးေသာင္းခဲြအထိ တင္သြင္းရၿပီး အျခားႏုိင္ငံမ်ားနည္းတူ ကမၻာ့စားအုန္း စုိက္ပ်ဳိးေရာင္းခ်မႈ အမ်ားဆုံးျဖစ္သည့္ မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏုိင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းေနသည္။ ထို႔ျပင္ စားအုန္းဆီႏွင့္ အျခားဆီမ်ားကို အိႏိၵယ၊ တ႐ုတ္၊ အီးယူ အပါအ၀င္ ႏုိ္င္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း တင္သြင္းအသုံးျပဳေနၾကရသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ျမန္မာလူထုတုိင္း မျဖစ္မေန အသုံးျပဳေနသည့္ အရာျဖစ္ၿပီး ယခင္အစိုးရလက္ထက္က စားအုန္းဆီတင္သြင္းမႈအား
ကုမၸဏီတစ္ခုတည္းကသာ လုပ္ကိုင္ၿပီး ထုိကုမၸဏီမွသာ ေစ်းကြက္အတြင္း ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ခဲ့သည္။
စားအုန္းဆီသည္ အဆင့္ဆင့္သန္႔စင္သည့္ အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အတန္းအစားႏွင့္ ေစ်းႏႈန္းသတ္မွတ္ခ်က္မ်ားရွိရာ အစိုးရလက္ထက္တြင္ ပိုမိုအရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ ဆီမ်ားတင္သြင္းႏုိင္ရန္ စားအုန္းဆီတြင္ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား၏ သတ္မွတ္ခ်က္မ်ား ပိုမိုတုိးျမႇင့္လုိက္ေၾကာင္း ဆီတင္သြင္းသည့္ ကုမၸဏီမ်ားကေျပာသည္။
လြန္ခဲ့သည့္ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ခန္႔မွစ၍ တစ္ဦးတည္းတင္သြင္းခြင့္မျပဳေတာ့ဘဲ စားအုန္းဆီတင္သြင္းခ်င္သည့္ ကုမၸဏီမ်ားအား အမ်ားပိုင္ခြင့္ျပဳေပးခဲ့ရာ ယခုအခ်ိန္တြင္ ကုမၸဏီ ၁၅ ခုခန္႔က တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနၿပီး ယခင္က စားအုန္းဆီထက္ အရည္အေသြးပိုင္းဆုိင္ရာမ်ား တုိးတက္လာေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းဆုိင္ရာလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ေျပာၾကားၾကသည္။
“အရင္တုန္းက ဆီကေတာ့ ႐ိုး႐ိုးၾကည့္လုိက္တာနဲ႔ကုိ အေရာင္ကသိသာတယ္။ စစ္စရာမလိုဘူး။ အညံ့ေတြမ်ားေနတယ္။ အခုကေတာ့ မတူေတာ့ဘူး။ အမ်ားတင္သြင္းခြင့္လည္း ေပးထားေတာ့ ပိုေကာင္းလာတယ္”ဟု ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားအုန္းဆီမ်ားအား လစဥ္ဓာတ္ခဲြစစ္ေဆးေနသည့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
ယခုေစ်းကြက္အတြင္း တင္သြင္းျဖန္႔ခ်ိေနသည့္ စားအုန္းဆီတြင္ ယခင္က မႈန္၀ါးႏႈန္း (Cloud Point) ၁၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္မွ ယခု ၈ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္အထိ သတ္မွတ္ထားသည့္အတြက္ ပိုမိုၾကည္လင္လာသည့္အျပင္ ခဲသည့္အပူခ်ိန္သတ္မွတ္ခ်က္ကုိလည္း ျမင့္ထားသည့္အတြက္ ယခင္ခဲသည့္အပူခ်ိန္တြင္ အလြယ္တကူ မခဲႏုိင္ေၾကာင္းသိရသည္။
“အရင္ကသြင္းခဲ့တဲ့ စားအုန္းဆီထက္ အခုသြင္းေနတဲ့ စားအုန္းဆီက တစ္တန္ကို ေဒၚလာ ၂၀ ကေန ၂၅ ေလာက္အထိ ကြာတယ္။ ေစ်းကြာတဲ့အတြက္ ပိုအဆင့္ဆင့္ သန္႔စင္ထားတဲ့ဆီေတာ့ ျဖစ္တာေပါ့”ဟု စားအုန္းဆီတင္သြင္းေနသည့္ Wilmar Trading Pte Ltd. မွ ဦးထြန္းျမင့္ကေျပာသည္။
“ဒါေပမဲ့ အဲဒါက အျမင္တစ္ခုပါပဲ။ အရင္ထက္ ပိုၾကည္တယ္။ လြယ္လြယ္နဲ႔ မခဲေတာ့ဘူးေပါ့။ အထဲမွာပါတဲ့ အရာေတြကေတာ့ မေျပာင္းလဲပါဘူး”ဟု ဦးထြန္းျမင့္ကဆက္လက္ေျပာသည္။
စားအုန္းဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြင္း ပမာဏမ်ားစြာ ေရာက္ရွိသြားသည့္အခါ ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းျဖစ္ပြားမႈကို မ်ားေစေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႕အစည္းမ်ားကဆိုၿပီး ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားျခင္း စသည့္ေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
သင့္ေတာ္ေအာင္ စနစ္တက် သန္႔စင္ထုတ္လုပ္ထားေသာ စံခ်ိန္မီစားအုန္းဆီမ်ားတြင္ပင္ ျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ အေျခအေနတြင္ အေရာအေႏွာမကင္း၊ စံခ်ိန္မမီစားအုန္းဆီမ်ားက နဂိုအေျခအေနထက္ ပိုမိုဆိုး၀ါးေစမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ပါေမာကၡေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္ လုိအပ္ေသာ အဓိကအာဟာရႀကီး သုံးခုအနက္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ အဆီသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အားအင္(ကယ္လိုရီ)ကိုေပးၿပီး မရွိမျဖစ္ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ႏွင့္ ဆဲလ္နံရံမ်ား တည္ေဆာက္ရာတြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည္။
ထုိသို႔မျဖစ္မေန အသုံးျပဳရသည့္ ဆီသည္ ပုံမွန္ထက္မ်ားျပားျခင္း၊ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္အရာမ်ား ပါ၀င္မႈမ်ားျပားျခင္းမွတစ္ဆင့္ ေနာက္ဆက္တဲြေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည့္အတြက္ ဂ႐ုျပဳစားသုံးၾကရန္ သတိေပးျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းျဖစ္သည္။
ေနာက္ဆက္တဲြ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာျခင္းသည္ ကိုလက္စထေရာလ္ႏွင့္ ျပည့္၀ဆီတို႔သည္ ေသြးတြင္းရွိ မေကာင္းေသာ အဆီပမာဏကို ျမင့္တက္ေစၿပီး မျပည့္၀ဆီ အမ်ဳိးအစားသည္ ထိုအဆီပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းျဖစ္၍ ျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္မေကာင္းဘဲ မျပည့္၀ဆီသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္သည္ဟု ဆုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။
စားသုံးဆီတြင္ ဓာတုေဗဒဖဲြ႕စည္းပုံေပၚ မူတည္ၿပီး အပူခ်ိန္တစ္ခုတြင္ ခဲလြယ္သည့္ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ ခဲေလ့မရွိသည့္ မျပည့္၀ဆီတို႔ရွိၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ မျပည့္၀ဆီအမ်ဳိးအစားထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ ပဲဆီသည္ ျပည္တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ႏုိင္ေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာသည့္ စားအုန္းဆီေစ်းကြက္အား လုံး၀မတိုးႏုိင္သည့္အတြက္ ျပည္တြင္းရွိ ဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားမွာ ရပ္ဆုိင္းလုနီးပါးအထိ ျဖစ္ေနသည္မွာ ႏွစ္ၾကာျမင့္ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စားအုန္းဆီေစ်း သက္သာျခင္းသည္ ၀ယ္လိုအားျမင့္ေစရန္အတြက္ အဓိကဆြဲေဆာင္မႈတစ္ရပ္လည္းျဖစ္ၿပီး ျပည္ပမွတင္သြင္းသည့္ စားအုန္းဆီႏွင့္ ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီေစ်းႏႈန္းသည္ ႏွစ္ဆမွသုံးဆအထိ ကြာျခားေနသည့္အျပင္ စားအုန္းဆီသည္ အေၾကာ္ခံျခင္း၊ ေရရွည္အသံုးခံျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ပိုမိုလူႀကိဳက္မ်ားသည္။
ျပည္တြင္းရွိ ပဲဆီႏႈန္းျမင့္မားေနသည့္အတြက္ လက္လွမ္းမီသည့္သူ အလြန္နည္းပါးၿပီး ပဲဆီအား ပိုမိုလက္လွမ္းႏိုင္ရန္ ေစ်းႏႈန္းကြာဟခ်က္ နည္းပါးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းသည္လည္း နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဧရာ၀တီေျမပဲဆီမွ ဦးခင္စိုးကေျပာသည္။
“အခုအခ်ိန္မွာ ေစ်းႏႈန္းခ်ေရာင္းတယ္ဆိုရင္ေတာင္ ကုန္ၾကမ္း၀ယ္ရတဲ့အေနအထားအရ ဘယ္လိုမွ ကြာျခားခ်က္ ငါးရာ၊ တစ္ေထာင္အထိေတာင္ ခ်လို႔မရဘူးျဖစ္ေနတယ္။ အဲဒီေတာ့ ပဲဆီကို ေစ်းလည္းသက္သာ ကိုယ့္အတြက္လည္းက်န္ေအာင္ ပဲဆီနဲ႔စား အုန္းဆီနဲ႔ ေရာေရာင္းရတာေတြလည္း ရွိတယ္”ဟု ေျမပဲဆီေရာင္းခ်သူတစ္ဦးက သူ၏အခက္အခဲကိုေျပာသည္။
ႏိုင္ငံအမ်ားအျပားတြင္ စားအုန္းဆီသံုးစြဲေနၾကေသာ္လည္း ျပည္တြင္းတြင္ တရားမ၀င္လမ္းေၾကာင္းမ်ားမွ ၀င္ေရာက္လာသည့္ မည္သည့္ဆီအမ်ဳိးအစားႏွင့္မွ် ကိုက္ညီမႈမရွိသည့္ ဆီအေရာမ်ားအား ျပန္လည္ျပဳျပင္ထားေသာဆီမ်ား ၀င္ေရာက္ေနျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ယခင္ကတည္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိသည့္အေျခအေနတြင္ ပိုမိုဆိုးရြားေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား တုိးပြားလာႏိုင္သည့္အတြက္ တိက်ေသာ စစ္ေဆးအေရးယူမႈမ်ားျဖင့္ ကာကြယ္တားဆီးရမည့္အေျခအေနျဖစ္သည္။
ပုံမွန္၀င္ေငြရွိသူမ်ားအတြက္ ေစ်းသက္သက္သာသာျဖင့္ရႏိုင္ေသာ၊ တြက္ေျခကိုက္ေစေသာ၊ ေစ်းသက္သာသည့္ အရာမ်ားအား သေဘာက်ေသာ္လည္း သတိရွိရွိ၊ ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ျဖင့္ စားသံုးၾကရန္ ေဒါက္တာေန၀င္းကေျပာသည္။

No comments:
Post a Comment