ျပည္တြင္းဆားေဈးကြက္သို႔ ထိုင္းႏိုင္ငံ ထုတ္ဆားမ်ား ၀င္ေရာက္မႈမ်ားျပားလာ ျခင္းေၾကာင့္
ေဒသတြင္းဆားလုပ္ငန္း မ်ား အခက္ေတြ႕ကာ ျပည္တြင္းဆား ထုတ္လုပ္အားမွာလည္း ရာ
ခိုင္ႏႈန္း အနည္းငယ္ခန္႔သာ က်န္ရွိေတာ့ ေၾကာင္း ဆားလုပ္ငန္းလုပ္ကုိင္သူမ်ား က ျမန္မာ
တိုင္း(မ္)ကို ေျပာသည္။
"ျပည္တြင္းဆားလုပ္ငန္းမွာ ဒီႏွစ္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္မႈအားက ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလာက္ပဲ ရွိေတာ့
မယ္။ ဒီက ဆား လုပ္ငန္းရွင္ေတြက ထိုင္းကဆားကို တစ္ဆင့္ ျပန္ေရာင္းခ်ေနရတဲ့ အဆင့္
ပဲ ရွိေတာ့တယ္။ အခုေတာ့ ဆားေတာင္သူ ေတြေရာ ျပည္တြင္းဆားလုပ္ငန္းရွင္ ေတြပါ
အားလံုးအခက္ေတြ႕ေနရတယ္" ဟု လပြတၱာၿမိဳ႕မွ ဆားလုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦး ျဖစ္သူဦးျမင့္သန္း
က ေျပာသည္။
ဆားေဈးကြက္အတြင္း
လက္ရွိေဈး ႏႈန္းမ်ားမွာ ထိုင္းႏုိင္ငံထုတ္ဆား လက္ကားေဈး တစ္ပိႆာ
က်ပ္ ၂၇၀ ျဖစ္ၿပီး ျပည္တြင္းဆားေခ်ာမွာ တစ္ပိႆာ ၇၅ က်ပ္မွ ၈၀ ၾကားတြင္ ရွိသည္။
ျပည္တြင္းဆားၾကမ္းမွာ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ က တစ္ပိႆာ ၂၅ က်ပ္မွ ၃၀ ခန္႔သာရွိ ၿပီး ၂၀၁၂ ခုႏွစ္
တြင္လည္း ထိုေဈးႏႈန္း ျဖင့္သာ ဆက္လက္ေရာင္းခ်ေနရ၍ ထုတ္လုပ္မႈစရိတ္ပင္ မကာမိ
ေၾကာင္း ဆားေတာင္သူ ဦး၀င္းႏိုင္ဦးက ေျပာသည္။
၂၀၀၈ ခုႏွစ္၊ ေမလဆန္းက နာဂစ္မုန္ တိုင္းတိုက္ခတ္အၿပီးတြင္ ျမစ္၀ကြ်န္းေပၚ ေဒသရွိ ေဒသ
တြင္း ဆားထုတ္လုပ္သည့္ ဆားကြင္းအမ်ားအျပား ပ်က္ဆီးခဲ့ရျခင္း ေၾကာင့္ ျပည္တြင္းစားသုံး
မႈ ျဖည့္ဆီးႏိုင္ ရန္အတြက္ အရည္အေသြးျမင့္မားေသာ ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ဆားမ်ားကို တင္သြင္း
လာခဲ့ၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွစတင္ခါ ျပည္တြင္း ေဈးကြက္တြင္ ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ဆားမ်ားကို လူႀကိဳက္
မ်ားလာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း လည္း ဆားလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ေျပာ သည္။
"နာဂစ္အၿပီးမွာ ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ဆားေတြေရာက္လာၿပီး အဲဒီအခ်ိန္ ကတည္းကေဈးကြက္ရ
လာတာ ခုခ်ိန္မွာေတာ့ ေဈးကြက္တစ္ခုလံုးကို ႀကီးစိုးသြားတဲ့ သေဘာပါ"ဟု ဦးျမင့္သန္းက
ေျပာသည္။
စိန္ေမတၱာဆားစက္လုပ္ငန္းပိုင္ရွင္ ဦးသန္႔ဇင္က "ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ဆားက အရည္အေသြး
အရမ္းေကာင္းတယ္။ ျပည္တြင္းဆားက စက္ပစၥည္းကအစ လုိအပ္ခ်က္ရွိေနေတာ့မယွဥ္ႏိုင္
ဘူး ေပါ့"ဟု ေျပာသည္။
နာဂစ္ျဖစ္ၿပီးကာစတြင္ ျပည္တြင္း ဆားေခ်ာ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၅၀၀ မွ ၆၀၀ ေဈးရွိခ်ိန္တြင္
ထုိင္းႏိုင္ငံထုတ္ဆားမွာ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၂၁၀ ခန္႔ျဖင့္ ေဈးကြက္ အတြင္း ေနရာယူခဲ့ျခင္း
ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
လက္ရွိတြင္ ျမန္မာဆားထုတ္လုပ္မႈ ၏ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔မွာ ႏွစ္စဥ္ပိုလွ်ံ လ်က္ရွိၿပီး ဆား
အသံုးျပဳမႈစုစုေပါင္း၏ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ကိုသာ မီးဖိုေခ်ာင္ သံုးအျဖစ္သံုးစြဲမႈရွိၿပီး အမ်ားစုမွာ
စက္မႈလုပ္ငန္းသံုးဆားအျဖစ္ အသံုးျပဳျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ဦးသန္႔ဇင္က ေျပာသည္။
"နာဂစ္အၿပီးမွာ ျမန္မာ့ဆားလိုအပ္ ခ်က္ေၾကာင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ဆားေတြ ၀င္ေရာက္ေရာင္း
ခ်လာတာပါ။ အခု ျပည္တြင္းလိုအပ္ခ်က္ျပည့္မီေနေတာ့ ျပည္ပဆား၀င္ေရာက္တာေတြကို
ထိန္းခ်ဳပ္သင့္ပါတယ္"ဟု ဦးျမင့္သန္းက ေျပာသည္။
ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္း၌ မူလက ဆား လုပ္ငန္းရွင္ ၂၆၀ ဦးရွိေသာ္လည္း ၂၀၁၂ ခုႏွစ္တြင္ ၇၂
ဦးသာ ဆားကြင္း လိုင္စင္လာေရာက္ေလွ်ာက္ထားျခင္းရွိ ၿပီး ဧရာ၀တီတိုင္းေဒသႀကီးတြင္
နာဂစ္ မတိုင္မီက ဆားလုပ္ငန္းရွင္ ၇၀၀ ေက်ာ္ ရွိသည့္အနက္ ယခုႏွစ္တြင္ ဆားကြင္း လိုင္
စင္တင္ႏိုင္သူမွာ ၄၀၀ ေက်ာ္သာ ရွိေတာ့သည္။
စမ္းယမင္းေအာင္
The Myanmar Times
No comments:
Post a Comment